Harsányi Attila kapta 2022-ben a Kaszás Attila-díjat – jelentette be Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere 2022. augusztus 29-én a debreceni Csokonai Fórumban.

Idén Harsányi Attilára, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös Andrásra, a 6Szín és Rába Rolandra, a Proton Színház jelöltjére lehetett szavazni 2022. augusztus 21-én éjfélig a www.kaszasattiladij.hu oldalon.

„Óriási megtiszteltetés számomra ez a jelölés, mert azt jelzi, hogy a színházban elfoglalt helyem a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelelek ennek a díjnak. Ebben a színházban nagyon sok olyan ember dolgozik, akik szintén érdemesek lennének erre a jelölésre.”

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház jelöltje

A Kaszás Attila-díj rendkívüli elismertséget vívott ki magának az évek során; nemcsak azért, mert a legkiválóbb művészek nyerték el eddig is, hanem mert a legdemokratikusabb elismerésként a szakma és a közönség választja ki a díjazottat. „A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – mondta el korábban Dr. Richly Gábor, a díj lebonyolítását támogató Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

 

A Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású szakmai díja. Rekordszámú, negyven társulat jelölt idén, akik közül a közönség voksai alapján került ki a győztes.

 

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri: a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár a díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium díja bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelkedett 2020-ban, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

 

 

 

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

 

A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben nyújtanak széleskörű tájékoztatást.

 


Eddigi díjazottak (és jelölő társulataik):

 

2022: Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház)

2021: Rusznák András (Radnóti Miklós Színház)

2020: Földes Tamás (Budapesti Operettszínház)

2019: Orosz Ákos (Vígszínház)

2018: Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat) 

2017: Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház)

2016: Schneider Zoltán (Radnóti Színház)

2015: Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház)

2014: Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2013: Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház)

2012: Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

2011: Mucsi Zoltán (Bárka Színház)

2010: Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2009: Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház)

2008: Szarvas József (Nemzeti Színház)