Kaszás Attila színészi pályája

(1960. március 16 – 2007. március 23.)

Kaszás Attila a mai Szlovákia területén, Vágsellyén született, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben felkerült Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként.

1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. Eszenyi Enikővel kötött első házassága, majd Balázsovits Edittel való kapcsolata után másodszor is megnősült. 2005-ben megszületett kisfia, Jancsi, majd a színész halála után, 2007 decemberében kislánya, Luca.

Díjak és jelölések

  • 1988 – Hegedűs Gyula-emlékgyűrű
  • 1990 – Jászai Mari-díj és a Színházi találkozó Legjobb férfialakítás díja
  • 1992 – Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíj
  • 2005 – Súgó Csiga-díj
  • 2006 – Budai-díj Radnóti versek

Lebonyolító

Támogató

Támogató

Támogató

Alapító

Alapító

Támogató

Támogató