November 30-a éjfélig lehet idén szavazni a Kaszás Attila-díj 2023. évi jelöltjeire: Nagy Cilire, a Weöres Sándor Színház, Csankó Zoltánra, a Győri Nemzeti Színház, Fehér Lászlóra, a Forte Társulat és Fila Balázsra, a József Attila Színház jelöltjére.

Idén összesen 41 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, a jelöltek maguk közül választották ki azt a négy színművészt, aki továbbjutott a szavazás utolsó, harmadik körébe. November 30-án éjfélig a közönség dönthet arról, hogy a négy jelölt közül ki kapja meg az elismerést.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában. A 2023-as jelöltek bemutatkozó kisfilmjeikben ezért a hivatásukhoz fűződő viszonyuk mellett arról is mesélnek, milyen fontos szerepet játszik életükben a színházi társulatuk.

Senki sem csillog magától. Nagyon sok ember munkája van abban, ha egyvalaki nagy és igazán kiemelkedő teljesítményt nyújt” – mondta Nagy Cili, a Weöres Sándor Színház színművésze. A József Attila Színház által jelölt Fila Balázs úgy fogalmazott, számára a „biztos pontot” jelenti a társulata, Fehér László pedig felidézte: már kárpátaljai színinövendékként azt tanulta, hogy egy társulatnak családként kell működnie. A Győri Nemzeti Színház harmadik alkalommal jelölt művésze, Csankó Zoltán szerint a díj a közönség és a szakma elismerése mellett Kaszás Attila szellemisége miatt is fontos. „Nagyon erős közösségteremtő ereje volt” – emlékezett vissza egykori kollégájára.