Édesanyja szinte megszállottan egész Szolnokot bejárta, hogy lobbizzon érte. Váratlan halála miatt sajnos nem érhette meg, hogy fia, Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze háromszori jelölés után idén végre hazavigye a 15. Kaszás Attila-díjat. Élményvideónk a díjátadóról.

A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés, a jelöltek ugyanis három szinten – a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt – is megmérettetnek. A 15 évvel ezelőtt alapított szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A döntős színművészekre idén a korábbi éveknél jóval nagyobb számban, csaknem hatezren adták le voksukat. A Kaszás Attila-díjat 2023-ban végül mintegy 2500 szavazattal Csankó Zoltán nyerte, míg a második legtöbb szavazatot Fila Balázs kapta.

Csankó Zoltán először az Arany János Színház, majd a Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház társulatának volt tagja, mielőtt jelenlegi társulatához, a Győri Nemzeti Színházhoz csatlakozott. A nézők széles körben ismerhetik a Jászai Mari-díjas színészt nemcsak a színpadokról, de többek közt Christoph Waltz vagy John Travolta szinkronhangjaként is. Az idei évben már harmadszor került be a döntőbe, és idén végre haza is vihette a Kaszás Attila-díjat.

(forrás: Kultúra.hu)