Elindult a közönségszavazás, amelyen eldől, hogy Balla Eszter, Ecsedi Erzsébet vagy Tóth Ildikó kapja-e a Kaszás Attila-díjat 2024-ben. A három színművészre augusztus 23-án éjfélig lehet szavazni. Az elismerést augusztus 30-án, az Országos Színházi Évadnyitón adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Idén összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. Ezúttal Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatja le szavazatát a nagyközönség.

A jelölteket bemutató és a közönségszavazást elindító sajtóeseményen Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Kiváló szakmai teljesítmény, kiemelkedő mesterségbeli tudás, a színházművészet iránti feltétlen alázat és motiváló közösségépítő tevékenység – ez jellemezte a fiatalon elhunyt Kaszás Attila egész életét. A róla elnevezett díj ezt a szellemi örökséget kívánja megőrizni és továbbvinni – meggyőződésem, hogy sikerrel, hiszen e díj mára a magyar teátrumi világ egyik legrangosabb civil elismerésévé vált.”

 „A Kaszás Attila-díj a közönség és a szakma elismerését egyaránt tükrözi, ezért már a jelölésre is okkal lehet büszke mindenki. Ha van önbecsülése, tartása, belső kultúrája a szakmának, akkor ez a díj még sokáig működhet” – emelte ki beszédében a díj egyik alapítója, Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

A jelöltekkel a kultúra.hu által készített kisfilmekben is találkozhatunk, akik a Kultúra.hu YouTube-csatornáján látható videókban személyes színházi élményeik mellett hitvallásukról, ars poétikájukról is sokat elárulnak.

A sajtóeseményen levetítettek kisfilmekben Tóth Ildikó Madách Imre gondolatait idézi, amely szerint a művészet legszebb tökélye az, ha úgy elbújik, hogy észre sem vesszük. Balla Eszter a színpadi hagyomány fontosságát említi: „szeretem a formabontó előadásokat, szeretek sokfélében dolgozni, de nagyon hiszek a klasszikus színpadravitel erősségében is”. 

„Nagyon szeretem az embereket, és bízom benne, hogy ők is szeretnek engem. A szeretetet, ha adja az ember, akkor vissza is kapja” – mondta el gondolatait Ecsedi Erzsébet az emberi kapcsolatok jelentőségéről.

Az elismerésről

A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj összmagyarságban gondolkodik, nyitva áll minden magyar nyelven játszó színművész, illetve színtársulat számára, öt alkalommal külhoni színművész vehette át az elismerést. A díj az eszmei értéken túl anyagi megbecsüléssel is jár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az elismerést támogató Raiffeisen Bank jóvoltából.

A Kaszás Attila-díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Raiffeisen Bank összefogásával valósul meg.  Az elismerést augusztus 30-án, a 2024. évi Országos Színházi Évadnyitó keretén belül adják át a Szegedi Nemzeti Színházban. 

Az idei jelölteket bemutató filmek:

Balla Eszter (6SZÍN): Kaszás Attila-díj 2024 | Balla Eszter (youtube.com)

Ecsedi Erzsébet (Soltis Lajos Színház): Kaszás Attila-díj 2024 | Ecsedi Erzsébet (youtube.com)

Tóth Ildikó (Radnóti Színház): Kaszás Attila-díj 2024 | Tóth Ildikó (youtube.com)